Zone 'voorraad'
In de zone 'voorraad' worden levensmiddelen bewaard. Hier moet bij de planning op goede bereikbaarheid gelet worden. Ook de koelkast behoort tot deze zone.
Al van bij het keukenplan is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke kookgewoontes. Zo kan bepaald worden welke werkplaatsen er nodig zijn. Door alles per zone te rangschikken, ligt alles binnen handbereik op de plaats waar men het nodig heeft.
In de zone 'voorraad' worden levensmiddelen bewaard. Hier moet bij de planning op goede bereikbaarheid gelet worden. Ook de koelkast behoort tot deze zone.
In de zone 'opbergen' is er plaats voor bestek, borden en glazen. Het is dan ook praktisch als de vaatwasmachine zich in de buurt bevindt.
In deze zone bevinden zich de vaatwasmachine en spoelbak. Hier moet ook ruimte voorzien worden om afwasmiddelen, sponsjes,... te kunnen opbergen. Een spoelbaklade onder de spoelbak creëert hiervoor de ideale opbergruimte.
Tussen de spoelbak en de kookplaat bevinden zich alle benodigdheden om gerechten voor te bereiden. In de voorraadlades heeft u alles steeds bij de hand en in de buurt van het werkblad.
Potten, pannen en werkbestek krijgen een plaats in de buurt van de kookplaat.
Deze vijf keukenzones kunnen in elke keuken toegepast worden, ongeacht de vorm en grootte. Voor rechtshandigen worden de zones voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden en koken/bakken in de richting van de klok geordend. Bij linkshandigen is het net omgekeerd. Zo kunnen de zones tijdens het koken vlot doorlopen worden en worden de loopafstanden beperkt. Alles is terug te vinden op de plek waar het gebruikt dient te worden.